Educatie: Amerongen, een dorp met een rijke geschiedenis

De geschiedenis van Amerongen gaat terug tot minstens 1126, met ook sporen uit de Romeinse tijd. Strategisch gelegen langs de handelsroute tussen Utrecht en Keulen, fungeerde het als pleisterplaats voor reizigers, maar kende ook strijdgewoel tijdens vele oorlogen. Het Amerongs Historisch Museum wil deze rijke geschiedenis graag overdragen aan leerlingen uit de basisschool en onderbouw van het voortgezetonderwijs.

Om scholen te ondersteunen, biedt het museum educatief materiaal en verhalen van belangrijke historische figuren. Er zijn al lespakketten voor zowel de onder- als bovenbouw en er wordt gewerkt aan nieuw lesmateriaal om meer scholen te interesseren voor een bezoek. Dit omvat thema's zoals de geschiedenis van het dorp, de molen, de vele winkels in het dorp, het kasteel en de economische ontwikkeling.

Lokale geschiedenis tot leven gebracht met Annet Werkhoven

Het museum werkt samen met Annet Werkhoven, een expert in de lokale geschiedenis, die leerlingen meeneemt op een ontdekkingsreis door de tijd. Scholen kunnen op haar website www.dewerkhoven.nl  waardevolle informatie vinden voor buitenschoolse projecten. Ook in Veenendaal is ze actief met erfgoedprojecten (www.schoolencultuur.nl). De komende jaren gaat het museum de lesprogramma's verder uitbreiden i.s.m. Annet Werkhoven. Houdt onze website in de gaten.

“Is het schaap de sigaar”

Voor het voortgezetonderwijs is het Erfgoedproject “Is het schaap de sigaar” ontwikkeld, een leuk en leerzaam project.

Het biedt leerlingen de kans om op een interactieve manier meer te leren over hun eigen geschiedenis en omgeving om hun historisch besef te vergroten. Door het onderzoeken van lokale en regionale geschiedenis, ontdekken ze niet alleen belangrijke historische feiten, maar ook de verhalen van de mensen die in hun buurt hebben geleefd. Denk aan wie woonden er eigenlijk 100 jaar geleden in mijn huis of buurt? Waar leefden de mensen van? Waarom ziet mijn dorp eruit zoals het eruit ziet? En wat zijn dat voor zwarte schuren hier in de omgeving?

Het idee om erfgoedlocaties te bezoeken en historische figuren te ontmoeten, maakt het leren nog boeiender. Het helpt leerlingen om een dieper begrip te krijgen van hun eigen leefomgeving en de geschiedenis die hen omringt. De eindpresentatie is een mooie manier om hun ervaringen en kennis te delen met anderen.

homeenvelopephone-handsetcrossmenu